Изкуство и Общество

Посланието на Путин: Или аз, или хаос!

Този ритуал бе гледан както винаги в цяла Русия: навсякъде предаваха традиционната годишна пресконференция на президента Путин. Четири часа приказки, които в крайна сметка излъчиха едно ясно послание.

Традиционната годишна пресконференция на руския президент приличаше отчасти на голямо семейно събиране на Бъдни вечер, на което дядото разказва истории от миналото, коментира мъдро актуалната световна политика и като цяло е в превъзходно настроение. А ако от време на време атмосферата става напрегната, то е само за кратко и единствено заради неколцина намусени роднини, които задават неудобни въпроси. Но „бащицата” знае как да им отговори и в крайна сметка овладява положението.

Горе-долу така изглеждаше годишната пресконференция на Путин. Повечето хора, които задаваха въпроси, в най-добрия случай просто подаваха по някоя ключова дума. През първия час изобщо не стана дума за войната в Източна Украйна, нито пък за Крим или за корупцията. Едва по-късно бяха зададени няколко критични въпроса, но тъй като журналистите нямаха възможност да отправят допълнителни критични запитвания, в крайна сметка не им остана нищо друго, освен да се задоволят с отговорите на президента.

Като в оперета

В един момент пресконференцията на Путин заприлича направо на оперета – възрастен мъж от Мурманск се впусна в жална елегия за цената на рибата и дотолкова се вживя в ролята си, че не даде възможност на никого да вземе думата, дори на самия президент….