Изкуство и Общество

Стига вече! Разберете се!

Съвсем ясно ни стана, че социалдемократите имат проблем, и то сериозен проблем да управляват за пореден път заедно с ХДС и ХСС. Защото през последните четири години те бяха напълно обезличени от Ангела Меркел, както впрочем се случи и с Партията на свободните демократи между 2009 и 2013, които по онова време партнираха на канцлерката. ГСДП с удоволствие би отишла в опозиция, за да се възстанови от сегашната си криза – това също ни стана пределно ясно. Но ясно е и нещо друго: че само новият съюз между ГСДП и ХДС/ХСС е в състояние да предотврати провеждането на предсрочни избори.

Затова в сряда вечерта (13.12.) ръководствата на трите партии в продължение на два часа и половина проведоха „политически сондажи“. Какво ли означава модната дума „сондажи“ в случая? Явно става дума за процес на взаимно оглеждане, проучване и търсене на допирни точки с другата страна, както и на взаимен интерес за създаване на някакъв общ проект.

Но нали се познават!

Само че тези, които сега опипват почвата за разбирателство помежду си, всъщност се познават твърде добре: те са управлявали съвместно през последните четири години. Нещо повече – те и в момента управляват Германия със служебно правителство. Човек би могъл да предположи, че подобни партньори ще са в състояние веднага да започнат да преговарят без някакви допълнителни „сондажи“. За наша изненада научаваме, че разговорите в сряда вечерта не са били дори и сондажи, а…