Изкуство и Общество

Кой сложи куфарчето с милиони в BMW-то на министъра?

В Русия приключи един сензационен процес. Бившият министър на икономиката Алексей Улюкаев бе осъден на осем години затвор. Това дело разкри много за един от най-влиятелните мъже в Русия – Игор Сечин.

Повечето руснаци изглежда така или иначе са били убедени, че бившият министър на икономиката Алексей Улюкаев е корумпиран. Според допитване на държавния Общоруски център за проучване на общественото мнение (ВЦИОМ) от август тази година, 57% от руснаците смятат подсъдимия за виновен, а едва 7% от анкетираните изразяват друго мнение.

В петък (15.12) Улюкаев бе признат от един московски съд за виновен за получаването на подкуп в особено големи размери. Прокуратурата настояваше за наказание от 10 години лишаване от свобода и глоба от 500 милиона рубли (около 7 милиона евро). В крайна сметка обаче бившият министър бе осъден на осем години лишаване от свобода при строг лагерен режим и глоба от 130 милиона рубли. Самият Улюкаев, който има здравословни проблеми, а и не е в първа младост, бе заявил, че за него дългогодишната присъда не се различава особено от смъртно наказание.

„Гладиаторът с хартиен меч“

61-годишният Улюкаев е първият министър в най-новата история на Русия от периода след 1991 година, който е арестуван още докато е на поста си. Влиятелният министър на икономиката бе изненадващо задържан в средата на ноември 2016, когато тъкмо напускал сградата на петролния концерн „Роснефт“. Спрелите го сътрудници на тайните …