Бизнес и Политика

По-строги мерки за ипотечните кредити в Чехия

Пазарът на имоти  в Чехия се развива с доста бързи темпове. Това е причината Централната банка на Чехия да опита отново да подготви банките за предстоящите по-тежки времена.

Според заместник-управителят на чешката централна банка Владимир Томшик, има реална опасност от появата на спирала между цените на имотите и кредитите за закупуване на имоти. Освен това той отчита, че имотите са надценени с поне 10%.

Нарастналото търсене на пазара за имоти се дължи до голяма степен на спадът на лихвите по кредитите, заради паричната политика на централните банки за борба с финансовата криза.

Преди 7 години средният лихвен процент по ипотека в Чехия е бил 5,37%, а в края на октомври 2017 г. лихвата се понижава до 2,37%, показват данните на централната банка на страната.

Икономическият ръст на страната също води до известно напрежение. Пазарът на труда е най-строгият в ЕС, което дава увереност на чехите да поемат ипотеки и да купуват имоти. В края на октомври безработицата в страната е 2,7% – най-ниската в Европейския съюз.

Банките в страната са предупредени, че трябва да ограничат високорисковите ипотеки и да обърнат по-голямо внимание на това дали клиентите им разполагат с достатъчно доходи да обслужват заемите си в бъдеще, при евентуален ръст на лихвените нива.