Изкуство и Общество

До Гуантанамо и обратно

Американският министър на отбраната Джеймс Матис посети военноморската база на САЩ в Гуантанамо, Куба, за да поздрави военнослужещите там за настъпващите празници. Това беше първо посещение на шеф на Пентагона в Гуантанамо от почти 16 години, предаде Fox News.

Матис се срещна с военнослужещи, но не направи обиколка на обектите за задържане, нито обсъжда въпроси, свързани с политиката по отношение на задържаните там лица. Визитата става във време на несигурност дали правителството на Тръмп ще продължи да използва военния затвор в Гуантанамо.

Президентът на САЩ не е освобождавал нито един задържан там, нито е добавил някого към списъка на затворниците, получили официално разрешение да се завърнат в родината си или да бъдат изпратени в трета страна.

Матис е първият министър на отбраната на САЩ, посетил Гуантанамо, откакто това направи Доналд Ръмсфелд през януари 2002 г. само седмици след като бяха пристигнали първите затворници от Афганистан в началните етапи на войната срещу тероризма. Центърът беше създаден малко след атентатите от 11 септември 2001 г. за задържане на предполагаеми терористи.

В центъра там сега се намират 41 души. Десет са с обвинения от военна комисия. Петима имат разрешение да си тръгнат, но при сегашното правителство във Вашингтон статутът им е под въпрос. Лицата, задържани за неопределен срок, са 26, но някои от тях също може да получат разрешение да го напуснат или срещу тях да започне съдебно преследв…