Изкуство и Общество

Какъв е планът на Китай за Северна Корея?

Една евентуална война на Корейския полуостров, която, разбира се, никой не иска, би засегнала пряко Китай. Защото ако се стигне дотам, в Китай ще пристигнат огромен брой севернокорейски бежанци. Затова не е никак чудно, че военните и политиците в Поднебесната империя вече се подготвят за такъв развой на събитията.

Посланието на Пекин

Китайското правителство отправя ясно послание, след като оставя официалните медии да се занимават с темата. Това послание е насочено на първо място към Северна Корея. Но и към САЩ. Вашингтон задължително би трябвало да включи Китай в определянето на следвоенния ред на Корейския полуостров – защото Пекин смята региона за своя сфера на влияние, в която не иска да търпи „чуждото“ американско влияние, още по-малко пък в непосредствена близост до своите граници.

Мирното решаване на конфликта е, разбира се, за предпочитане пред всички останали опции. Пекин отправя и това послание. Но в същото време дава да се разбере, че при всички случаи иска да участва активно в процесите в региона, независимо до кой от възможните варианти ще се стигне.

Ако Северна Корея бъде прекроена

И още нещо: ако Северна Корея бъде прекроена по китайски образец, това по всяка вероятност ще предизвика края на династията Ким. За севернокорейците това би означавало преди всичко едно: в една такава страна животът им определено би бил по-добър, поне в материално отношение, смята Петер Щурм от „Франкфуртер Алгемайне …