България Север, Общество

Дарителският кръг в Габрово набра 30 000 лв. за инициативи

снимка: frgi.bg.

Във вторник щедростта на габровци отново се срещна с инициативността на Обществения фонд на поредния дарителски кръг „За Габрово“. Този път бяха събрани 30 000 лв. дарения в подкрепа на 5 инициативи, които ще се реализират през 2018 година.

Необходими са още около 2000 лв., за да се събере предварително планираната сума. Когато набраните дарения станат 32 000 лв. към тях ще се добавят и 16 000 лв. насрещно финансиране и така с общата сума от 48 000 лв. ще се реализират следните проекти:

1. Проект на обединени спортни клубове – Спортен клуб по ориентиране – Габрово, Спортен клуб по ски бягане – Габрово, Клуб по биатлон – Габрово предвиждат закупуване на специална машина за утъпкване на писти, която ще се ползва в м. Узана за създаване на писти за всички гореизброени спортове. Шейната, която се използва за целта, в момента е безкрайно стара и амортизирана. Трите клуба имат крещяща нужда от микробус, с който да се извозват децата за тренировки и състезания. За момента Българска спортна федерация предоставя от София своя микробус при много важни участия, за да се ползва за максимум ден от габровски клубове. Наличието на собствен микробус ще осигури нови възможности за спортистите от Габрово. В рамките на предвидения бюджет ще се закупят двете машини втора употреба, защото няма възможност за чисто нови, но ще се търсят такива – с гаранция от продавача.
Обща стойност – 18 000 лв.

2. Проект на Фондация Градище – Проектът предвижда създаване на първото за Габрово – споделено пространство /co-working space/. Помещенията се предоставят безвъзмездно от Областен управител – на комуникативно място в центъра на града, но имат нужда от ремонт. Проектът е на стойност 3000 лв., с които ще се покрият най-належащи ремонти за създаване на условия за стартиране на дейността. Предвижда се първоначално да заработи Лаборатория по роботика. Проведени са разговори и има готовност за безвъзмездно предоставяне на техника.
Обща стойност – 3 000 лв.

3. Проект на Младежки клуб, подкрепен от бизнес-организации и Ротари – Проектът е насочен към превенция на задълбочаването на гръбначните заболявания и се състои в широкомащабен скрининг на ученици в началните класове с цел ранна диагностика на неправилни изменения на гръбнака и походката. Предвиждат се и групи за провеждане на рехабилитационна гимнастика, вкл. и чрез плуване.
За прегледи:
Обща стойност – 7 500 лв.
За водна рехабилитация:
Обща стойност – 6 000 лв.
Обща стойност на всички дейности: 13 500лв.

4. Проект „Игрила” на Театрален клуб към ИМКА – Габрово – Целта на проекта е да се създаде театрален спектакъл по едноименната пиеса на Теодора Димова с участието на ученици от няколко габровски училища, който през дълбоко закодирания в българската традиция мотив за „залюбената мома от змей“, търси връзка с ценностите, страховете и мечтите на младите хора днес. В постановката ще участват 15 младежи от три габровски училища – Априловска гимназия, Математическа гимназия и Професионалната гимназия по туризъм – Габрово. Очаква се представлението да бъде видяно от над 500 млади хора от града и от поне още толкова публика от други възрастови групи. Спектакълът ще бъде представен на различни младежки театрални фестивали, първият от които е през м. април, 2018 г. в Пазарджик – МТФ „Океан от любов”. По пиесата ще бъде направена адаптация за тип сетивен театър, който ще бъде представен в регионална библиотека „Априлов-Палаузов”.
Обща стойност – 1 500 лв.

5. Проект на обединение от арт-организации и творци – Габрово Арт – Проектът обединява Школа по приложни изкуства с преподавател Ива Пенчева, Арт-клуб към ДГ „Дъга“, Клуб „Будители“.
Обща стойност на проекта 11 400лв
Дейностите предвиждат:
• провеждане на поредица от арт-пленери, насочени към въвличане на деца и родители в приложните изкуства /3 по време на карнавалната седмица, 3 през лятната ваканция – общо 6 за над 120 участника /
• Провеждане на конкурс „Съвременни будители“
• Поредица арт-инициативи, комбиниращи изкуства и активно гражданство в Арт-клуб към ДГ „Дъга“
• Издаване на каталог с арт-произведенията от горепосочените инициативи, организиране на изложба и даряване на част от произведенията за отделения в болницата
Проектът ще ангажира над 300 деца и семействата им, което е над 1000 човека пряко.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730