Изкуство и Общество

В богата Германия хиляди са на улицата

Германия е социална държава. Мрежата от социални грижи, полагани от държавни, общински или църковни институции, е по-гъста, отколкото в другите държави, чието благосъстояние е сравнимо с това на Германия. И още: икономиката е в подем, безработицата е под шест на сто – а това е рекорд за последните десетилетия, цените на енергията и на хранителните продукти са по-ниски, отколкото в почти всички останали европейски страни. И въпреки това в Германия има и бедност – разбира се, не става дума за гета, защото във всяко германско жилище – дори и в най-мизерното – има течаща вода, ток и канализация.

Ето какви са причините за нищетата и кои са засегнатите от нея хора:

– В момента в Германия има близо 860 000 души, които официално нямат покрив над главите си, но малка част от тези хора са наистина на улицата. Около 800 000 намират подслон при приятели или живеят в приюти за бедни.

– Около 52 000 души в Германия живеят буквално на улицата – или 6% от хората, които се водят бездомни.

– Близо 440 000 бежанци имат официално право на собствено жилище, но са настанени в приюти.

– Най-силно застрашени от бездомност са жените и семействата на мигрантите. Те най-често се оказват изправени пред опасността от загуба на жилището, пък било то и под наем.

– Голяма част от неблагоприятните тенденции са следствие от това, че германската държава ограничи строителството на социални жилища. Преди 30 години – във времет…