България Север

Коледа и Бъдни вечер – традициите в Европа

В Холандия честванията започват отрано

Още в средата на ноември на пристанището в Алмере, близо до Амстердам, с празнично украсен параход пристига белокосият старец „Синтерклаас“ – холандският Дядо Коледа. Придружава го помощникът му „Цварте Петер“ – Черният Петър. На пристанището ги очакват дечица, които получават лакомства. Синтерклаас започва обиколка на страната, която приключва на 5 декември. Подаръци получават, разбира се, само послушните деца. Тъй като Синтерклаас и черният Петър идват на кон, децата трябва да поставят паничка с вода и моркови, които да подсилят изморения от дългия път жребец. На 24 декември по принцип няма подаръци.

Друга типично холандска традиция са малките сладкиши във формата на букви. Всеки член от семейството получава първата буква от името си. 25 и 26 декември се празнуват спокойно и уютно.

В Португалия Бъдни вечер е най-важният празник

Цялото семейство се събира. На трапезата на Бъдни вечер традиционно се сервират ястия с риба треска. Някои предпочитат печена гъска. Португалците си хапват и пийват добре. Водят се дълги разговори, разказват се вицове. На Бъдни вечер се събира само семейството, не се ходи на гости. В полунощ се отварят подаръците. В много семейства се започва с най-възрастните. Децата получават подаръците си последни, за да останат будни до края на празника.
На коледната трапеза се слага „bolo rei“ – в превод „царски сладкиш“ – традиционен сладкиш със захаросани плодове. В него се слага монета или цяла ядка и този, който я намери, трябва да купи или изпече царския сладкиш на идната Коледа. Ходи се на църква. На 25 декември семейството обядва заедно. За ядене се приготвя така наречения „farrapo velho“ – ястията от предишната вечер, нарязани на ситно и запържени с чесън, а към тях се сервира пуйка.

Датската Коледа

На 24 декември много датчани ходят на църква. Вечер в почти всяко датско семейство се сервира хрупкаво препечена гъска, домашно приготвено червено цвекло и захаросани картофи. По стара традиция на Бъдни вечер се сервира специален десерт – един вид сладка оризова каша със ситно нарязани бадеми и сметана. Десертът се сервира в голяма купа, в която има и цял бадем. Този, който намери бадема, получава подарък.
Подаръкът трябва да е така подбран, че да радва всеки, защото никой не знае на кого ще се падне бадемът. Често това е книга, музикален диск или просто шоколад. Разбира се не липсва украсената коледна елха. На Бъдни вечер всички се хващат за ръце, обикалят около елхата и пеят коледни песни. След това се отварят подаръците.
По селата и до ден днешен има традиция да се поставя купичка с оризовата каша до плевника. Вкуснотийката е предназначена за скандинавския гном, наричан Юле Нисе. Има старо поверие, според което кашата се поставя, за да подкупи гнома да не прави пакости през годината. Сервира се типичната херинга, която трябва буквално да плува в бира или водка.

Най-важната дума в Италия по Коледа – „ядене“

В Италия Коледа е най-важният празник в годината. Празниците започват на 24 декември и приключват на 6 януари – денят, на който тримата мъдреци, наречени влъхви, пристигат във Витлеем и поднасят подаръци на новородения Исус.
„Италианците винаги обичат да си похапват, както всички знаят, но по Коледа ядем просто страшно много. След Коледа в книжарниците могат да се намерят много книги със заглавие – «Как да отслабнем няколко килограма след Коледните празници», защото ядем страшно много“, разказва италианецът Еркуле.
24 часа преди Бъдни вечер се пости. Ето защо на трапезата се сервират ястия с малко мазнина и без месо. Готвят се спагети с доматен сос и риба тон, както различни пържени неща като карфиол или пушена риба треска. Има и десерт – два типично италиански сладкиша – панетоне от региона около Милано и пандоро от областта около Верона.

Ла Бефана носи подаръците в Италия

На 25 декември семейството обядва заедно. Яде се много и дълго. На 26 декември се чества Свети Стефан, ето защо трапезата отново е обилна. На самата Нова година се готви леща, защото тя символизира парите. Ето защо на трапезата на всяко новогодишно парти има поне едно ястие с леща. Яде се и грозде, защото и то символизира парите.
На 6 януари идва и така наречената Ла Бефана – грозна, но добра вещица, която идва нощем и носи на послушните деца сладки неща, а на тези, които не са слушали – оставя въгленче. За Бефана има и специална песничка:
„Бефана идва нощем. Роклята й е дрипава, обувките – скъсани. Ура-ура! Бефана идва – тя ни носи подаръци.“

Материалът Коледа и Бъдни вечер – традициите в Европа е публикуван за пръв път на Новини от Плевен – „BG Север“.