Изкуство и Общество

Американски генерал: Идва война!

Американски генерал предупреди морската пехота на страната, че „иде война“, предаде „Вашингтон поуст“. Генерал Робърт Нелър направи това изказване на среща в Норвегия с представители на Корпуса на морската пехота.

„Надявам се да греша, но идва война. Вие вече водите бойни действия тук чрез присъствието си – участвате в информационна и политическа война“, заяви генералът пред военни, разположени на близо 500 километра северно от Осло.

Морските пехотинци бяха изпратени там през месец януари. Присъствието им там има за цел да подпомогне операциите на НАТО и на Европейското командване на въоръжените сили на САЩ, посочват американските медии.

Робърт Нелър предупреди американските войници, че трябва да са готови за смяна на мирната им мисия. Според него Тихият океан и Русия ще са арени на следващите въоръжени конфликти в световен мащаб. „Само помнете защо сте тук. Те наблюдават, както вие наблюдавате тях. Имаме 300 морски пехотинци тук, но можем да увеличим броя до 3000 само за една нощ“, заяви сержант-майор Роналд Грийн.

Само преди дни президентът Доналд Тръмп представи новата стратегията за националната сигурност на Щатите, в която Китай и Русия са представени като вражески страни, които крият риск за сигурността. Кремъл и Пекин остро осъдиха агресивната реторика на администрацията на Тръмп.