Изкуство и Общество

Турция: Най-близки сме с България

Анкара има най-близки отношения с България в ЕС. Това заяви председателя на комисията за хармонизиране с ЕС към Великото национално събрание на Турция Касъм Гюлпънар, цитиран от турските медии.

През вчерашния ден турски медии излязоха с материал, който обвинява България, че не се е застъпила за членство на Турция в ЕС, въпреки че предстои да бъде председател на Съвета на Европа.

„Ако ЕС реши да изостави преговорите с определена страна, ротационният председател не може да заяви „въпреки всичко аз ще продължа преговорите“. С България имаме най-близки отношения от всички държави в ЕС. Позицията на България по отношение на Западните Балкани от дълго време се поддържа и от наша страна. Независимо дали с Турция или без Турция, ние желаем разширяването на ЕС към Западните Балкани“, заяви Гюлпънар.

Той дори подкрепи думите на българския премиер Бойко Борисов, който призова да се спре с лицемерието на ЕС за членството на Турция.

Според него в последно време председатели на ЕС са били все малки държави, които трудно могат да си позволят инициативност.