Изкуство и Общество

Американските Морски котки са деца пред руския спецназ

Американски и европейски издания често сериозно дискутират на тема силата на бойците от спецподразделенията на различни страни. Често се повдига въпросът кой е по-силен – руският спецназ или „Морските котки” на САЩ, пише Серж Шелест в newinform.com, цитиран от Блиц.

Американците формират подразделението си от мъже на възраст под 28 г. Те се обучават 1,5 г., а подготовка им завършва с тренировка с изключителна сложност, наричана „седмица в ада”. Тя представлява 5-дневно изпитание, без осигуряване на храна, топли дрехи, пълна липса на осигурен сън.

Кандидатите трябва бегом да преодолеят дистанция 24 км, още 3 км да преодолеят с плаване под открито небе, да изпитат много тежки натоварвания. Според чуждите издания, 90% от всички кандидати отпадат точно на тозиф етап. Едва после американските „морски котки” излизат на първата си задача. В Русия подготовката на елитните войски на спецназа се провежда по друг начин и сега се счита за по-тежка, отколкото при американските конкуренти.

Руските бойци първоначално се обучават да използват не само свое въоръжение, но и чуждо. Особено внимание се отделя на навиците за ефективно водене на боя без никакви средства за връзка, специално снаряжение, без привързване към сили за поддръжка, и практически към всякакви климатични условия, близки до критичните. Друго различие на руските командоси от американските е, че те се обучават да запазват целевите възможности дори при р…