Бизнес и Политика

2017г. ще остане ключова за развитието на българския пазар на труга

През 2017г. наблюдаваме изключително висока заетост и рекордно ниски нива на безработица в страната. Освен това тенденцията за покачване на доходите се запазва. Като основна заплаха за пазара на труда, новите инвестиции и икономиката като цяло, се очертава липсата на работна ръка.

В резултат на всички тези фактори се стига до ситуация, в която наличната работна ръка става все по-взискателна към работодателите и упражнява натиск за покачване на доходите. Бизнесът от своя страна трябва да наваксва по отношение на осъзнаването на ползите от отказ от традиционното работно място и предимствата на дистанционната работа.

През 2017г. са открити много нови работни места, а безработицата спада до 6%, но закостенялото трудово законодателство се оказва пречка в контекста на дигитализацията и новите технологии, които навлизат на трудовия пазар.

Очертава се нова тенденция, според която вече фирмите вече няма да измерват конкурентноспособността си спрямо технологичното си обновление, а според възможностите на компаниите да дават търсените работни заплати.

Според специалистите тепърва предстои и засилено търсене на качествена работна ръка. Това се дължи на факта, че през изминалата година българският трудов пазар се превърна в търсещ работна сила – работната ръка не достига, а и не желае да заема предлаганите позиции за предлаганото заплащане. Това води до натиск от страна на работниците, които започват да определят условията на заплащане и на труд.

През изминалата 2017г. държавата предприема и стъпки към запълване на липсата на работна ръка, като стартира процедура по „внос“ на работници от чужбина, което води със себе си сериозни промени и последствия в обществения живот.

През 2018г. доходите ще е необходимо да вървят нагоре, защото търсенето на работна сила ще го изисква. Притеснителен е фактът, че се ограничава възможността за спад на безработицата, тъй като голям процент от безработните не притежават достатъчно добра квалификация и не не желаят да се пеквалифицират.

Друга тенденция, която навлиза на трудовия пазар през изминалата година е все по-разширяващата се потебност от нетрадиционно работно време и нетрадиционно работно място. Все по-популярни стват новите форми на работа – дистанционна, от вкъщи, гъвкаво работно време.