Бизнес и Политика

Унгария се подготвя да строи втора АЕЦ

В началото на 2018 г. Унгария планира да започне подготвителна работа по проекта за изграждане на АЕЦ „Пакш“ 2. Самият строеж ще започне през 2020 г., заяви Атила Асоди, държавен секретар на Унгария за разширяването на унгарската АЕЦ „Пакш“, пише LN.cz.

В момента в Унгария работи само една АЕЦ – АЕЦ „Пакш“, която има същия тип реактори както чешката АЕЦ „Дуковани“ – ВВЕР-440, отбелязва чешкото издание и коментира, че Унгария вече се готви за 2032-2037 г., когато блоковете на АЕЦ „Пакш“ ще бъдат спрени.

Бързите темпове, с които Унгария работи по реализацията на АЕЦ „Пакш“ 2 се обясняват още и с факта, че около една трета от потреблението на електроенергия в страната се задоволява от действащите ядрени енергоблокове, друга една трета е вносът на ток от чужбина и още толкова се произвежда от други източници в страната.

Така проектът за АЕЦ „Пакш“ 2 се оказва както стратегическа инвестиция в бъдеще, така и гарант за осигуряване на електрозахранване за унгарските потребители. АЕЦ „Пакш“ 2 ще осигури стабилно снабдяване с евтина електроенергия до края на този век, тъй като тя ще бъде в експлоатация най-малко 60 години с възможност за удължаване на експлоатационния ресурс, пише още чешкото издание.