Изкуство и Общество

Хърватия: Смъртни заплахи срещу журналисти

Бежанец от Нигерия получава убежище в Хърватия, която се превръща за него във втора родина. Историята има продължение: в Загреб той открива малък ресторант с африканска кухня. Обществената хърватска телевизия HRT си харесва сюжета и решава да заснеме репортаж по темата. Но историята получава неочакван обрат: само няколко часа след излъчването на репортажа, авторката му Мая Север е заплашена със смърт – анонимно, във Фейсбук.

„Отворих съобщението и веднага се запитах що за човек трябва да си, за да заплашваш със смърт друг човек. Но бързо се окопитих, направих скрийншот и подадох оплакване в полицията“, разказва известната хърватска журналистка.

Подателят на заплахата, представящ се за живеещ в Белгия хърватин, искал да убие Мая Север, защото с репортажа си се застъпвала за едно мултикултурно общество. Журналистката била получавала подобни заплахи и преди и не се страхувала. „Ще съобщавам за всяка отделна заплаха, за да стане ясно на обществото на какъв натиск сме подложени журналистите, само защото си вършим работата. Призовавам всички колеги да правят същото. Трябва да предприемем нещо срещу тези заплахи“, казва тя.

Атаките стават все по-брутални

В Хърватия винаги е имало заплахи срещу журналисти. Пренесени в социалните мрежи атаките стават все по-видими. И по-брутални: по данни на Хърватския журналистически съюз, през 2017 година са били регистрирани 12 тежки заплахи за убийство и физическа разправа срещу хърват…