Изкуство и Общество

Атакуваха руската база в Сирия

Руските въоръжени сили отблъснаха атака срещу базата „Хмеймим“ в Сирия, съобщи Би Би Си, позовавайки се на информация на Сирийската обсерватория за правата на човека. Офанзивата е била предприета само дни, след като се появи информация, че при бунтовнически огън са били поразени няколко самолета. Руските сили са успели да свалят боен дрон близо до базата, намираща се до град Латакия.

Няма информация за нанесени щети или ранени военнослужещи при последната атака с дрон. В края на миналата година двама руски войници бяха убити в базата, която е бастион на руските въоръжени сили на сирийска земя.

Именно от там руските самолети поразяват цели на бунтовниците, а освен това я използват и за команден център за координиране на въздушните си атаки. През миналия месец президентът Владимир Путин обяви изтеглянето на огромна част от руския контингент от Сирия.

Все пак Русия ще запази част от военното си присъствие в региона. Според Сирийската обсерватория за правата на човека последната атака с дрон е била предприета от ислямистка фракция, действаща в района.