Изкуство и Общество

Ердоган за българската църква: Това е важно послание!

Турският президент Реджеп Ердоган заяви, че откриването на обновената българска църква „Свети Стефан“ в Истанбул е важно послание за международната общност, предаде „Хюриет дейли нюз“.

Българският премиер Бойко Борисов и турският държавен глава откриха църквата, а на събитието присъства и турският министър-председател Бинали Йълдъръм. Бойко Борисов заяви, че откриването на храма е признание за уважението към вярата и България.

„Истанбул още веднъж показа на света, че е град, където различните религии и култури съществува в мир“, посочи Реджеп Ердоган. По думите му „Желязната църква“ е най-скорошният пример за желанието на Турция многообразието да живее в мир и единство на едно място.

„София и Истанбул са градове, в които действително етническата толерантност е пример за подражание. Имаме редкия шанс смесените общности в страните ни да станат мост на стабилност и сигурност. Турция е един от най-големите съседи на ЕС и вярвам, че пътят е към нормализиране на отношенията такива, каквито бяха само до преди няколко години“, каза от своя страна българският премиер Бойко Борисов.