Изкуство и Общество

Вижте кога ще изчезне озоновата дупка

Озоновата дупка се сви и в атмосферата има много по-малко хлор, отколкото през 2005 година, сочи ново изследване на американската космическа агенция НАСА. Спътникови снимки от миналата година показват, че озоновата дупка е започнала да се затваря и напълно ще изчезне до 2060 година.

Досега не беше ясно дали намаляването на озоновата дупка е пряк резултат от Протокола от Монреал, подписан от всички държави в света през 1985 година. С него бяха забранени хлорофлуоровъглеродите, изчерпващи озона от земната атмосфера, съобщи Нова телевизия.

Дългосрочни спътникови наблюдения на НАСА сега показаха 20-процентно намаляване на нивата на хлора в земната атмосфера, в сравнение с 2005 година. Това е първото доказателство, че обединените действия в световен мащаб имат огромно въздействие върху планетата ни.

Учените от космическия център „Годард“ за първи път са използвали измервания на химическия състав в озоновата дупка, за да потвърдят не само, че изчерпването на озона намалява, но и че това се дължи на спада на хлорофлуоровъглеродите.

Озонът е безцветна комбинация от три кислородни атома. Високо в атмосферата, на 11 до 40 километра над Земята, той предпазва повърхността от ултравиолетовите лъчи, които предизвикват рак и увреждат посевите.

Хлорофлуоровъглеродите се използваха в аерозолите, хладилниците, климатиците, опаковъчните материали. Те са толкова вредни, защото се издигат до стратосферата, където ултравиолетовата св…