България Север

Таксите за детските градини и ясли в Плевен остават в същия размер

Максималната сума по общия ред от 47 лева месечно на дете в градините и яслите на Плевенска община няма да бъде променяна през новата година. Това обяви на седмичния брифинг в общината кметът Георг Спартански. Той поясни, че общината плаща около 16 милиона годишно за издръжката на 40-те детски заведения на нейна територия, а получаваната сума от таксите е малко над 1 милион и 300 хиляди лева. Кметът изчисли, че даваната от родителите такса е поносима и възлиза едва на няколко кутии цигари, срещу което детето им е обгрижвано цял ден.
„Когато правим сметка за социален ефект, трябва да си даваме сметка и за финансовата страна на въпроса, тъй като знаем, че безплатни обеди няма. И моя риторичен въпрос на този етап остава без отговор – ако освободим родителите от тези такси, този милион и 300 хиляди как ще го компенсираме.”
Според Спартански такава бюджетна дупка може да се запълни само с увеличаване на общинските данъци, но възниква въпросът дали всички граждани биха се съгласили и дали това е редно и законосъобразно.

Материалът Таксите за детските градини и ясли в Плевен остават в същия размер е публикуван за пръв път на Новини от Плевен – „BG Север“.