Бизнес и Политика

Българин стана най-младият председател на европейска работна група

Българинът Петър Младенов стана най-младият председател на работна група в историята на Европейския Съюз (ЕС). В рамките на българското председателство 28-годишният младеж ще оглави работна група „Младеж”, която е част от формата „Младеж, култура, спорт и образование”. Към всеки формат има отделна работа група и Младенов е назначен от България като председател на група „Младеж”.

„Идеята на работните групи е, че представители на страните членки се срещат през определен период от време. Председателстват се от страната, която е председател на Съвета на ЕС, в случая България. По време на тези срещи се водят преговори по политически документи тип „резолюции”. Те се казват „заключения” на Съвета на ЕС. Дефакто тези политически документи са на тематика предложена от председателя на ЕС, т.е. от България”, каза специално за Факти.бг Младенов.

България е предложила две теми. Едната е „Младите хора – мир и сигурност” и глобализацията на превенцията на агресия. През последните години тези теми стават все по-актуални на фона на нарастващата агресия, от типа дори „терористични атаки”. „Искахме да излезем от традиционните за младежката политика теми като обучение, работа и различни умения. За пръв път ще си партнираме с Комисията по външна политика на Европейската Комисия”, допълни Младенов.

Акцентът в темата ще бъде превенция на агресията, която…