Изкуство и Общество

Албанският вече е официален език в Македония

Македонският парламент прие с 69 гласа „за“ закона за употреба на езиците, съобщи агенция МИА.

Законът бе приет в отсъствието на депутатите от ВМРО-ДПМНЕ, които не участват в работата на Събранието в знак на протест срещу арестуването на петима техни колеги и други граждани за участие в инцидентите в парламента на 27 април миналата година, след като за председател на Събранието бе избран албанецът Талат Джафери.

Законът предвижда във всички органи на държавната власт в Република Македония, централните институции, държавните предприятия, агенции, дирекции, учреждения и организации, комисии, юридически лица и други институции официален език, освен македонския и неговото писмо, да бъде и езикът, на който говорят 20% от гражданите на Република Македония и неговото писмо, тоест албанският език.

ВМРО-ДПМНЕ побърза да скочи срещу решението. Според бившите управляващи законът за употреба на езиците е неконституционен. Ръководството на партията смята, че с това се показва, че основният закон в държавата – конституцията, за хората на Зоран Заев са само думи на хартия, пише в разпространено изявление.

„Този закон бе приет с измама, с фалшиво изрисуване на европейско знаме, с което бяха злоупотребени процедурите за приемане на закони от значение за интеграцията на страната в ЕС. Властта трябва да носи отговорност за тази манипулация на гражданите“, се казва в съобщение на партията.