Изкуство и Общество

Турция се озъби на САЩ

Турция привика американския посланик в страната заради информацията, че американската армия обучава бойци на сирийския Отряд за народна самоотбрана (YPG), съобщи „Хюриет дейли нюз“.

Информацията налива масло в огъня на вече обтегнатите отношения между двете страни, които от дълги години са стратегически съюзници. Турция обаче е гнева на американците заради подкрепата към сирийските кюрди. Анкара ги разглежда като въоръжено крило на Кюрдската работническа партия (ПКК), която е обявена за терористична организация. Турция вижда в лицето на сирийските кюрди заплаха за националната си сигурност и на няколко пъти призова Щатите да спрат подкрепата към тях.

Турция привика американския посланик дни, след като се появи информация, че американските въоръжени сили са започнали да обучават близо 400 бойци на YPG. САЩ използваха сирийските кюрди в борбата срещу джихадистката групировка „Ислямска държава“. През миналата година Доналд Тръмп увери Реджеп Ердоган, че американските въоръжени сили ще спрат да доставят оръжия на сирийските кюрди.

Въпреки това продължават информациите, че американците си сътрудничат с враговете на Турция. Отношенията между двете страни са обтегнати и заради отказа на Вашингтон да екстрадира проповедника Фетхуллах Гюлен, посочен от Анкара за организатор на опита за военен преврат през 2016 година.