Изкуство и Общество

Китай заплашва регионалната сигурност в Източа Азия

С настъпването на Новата 2018 г. светът се изправя пред нови предивикателства, като едно от най-сериозите е ескалацията на напрежението в Източна Азия. Освен постоянните провокации на Северна Крея, свързани с разработката на ядрено оръжие и изпитанията на балистични ракети, тревога буди и поведението на Китай, в опита му за поемане на регионално и световно превъзходство.

Израз на този стремеж бе внезапното едностранно решение на страната да започне да използва 4 спорни въздушни коридора над Тайванския пролив, включително северния М503. Според Националния съвет за сигурност на Репблика Китай това е в противоречие с договореностите от 2015 г. между двете страни – да се провеждат двустранни обсъждания преди откриването на нови въздушни маршрути.

На 7 януари президентът на Тайван Цай Ин-уен свика национална среща с висшето държавно ръководство, за да обсъдят решението на Континентален Китай да използва спорните авиационни коридори. Срещата продължи час и половина, след което Цай напрви официално изявление. В него тя очерта няколко важни топика, а именно:

1. Геополитическа залаха за въздушната безопасност и регионалната сигурност

Едностранният акт на Китай, освен груба геополитическа провокация и военна заплаха, въздейства отрицателно и върху регионалната сигурност и безопасността на въздушното движение.

„Смятаме, че Континентален Китай, в ролята си на член на международната общност, трябва да изпълни задълженията си…