Изкуство и Общество

Толкова е студено, че замръзват и… алигаторите

В Съединените американски щати е толкова студено, че замръзнаха дори и алигаторите. Шокиращи снимки бяха заснети в щата Северна Каролина, намиращ се по източното крайбрежие на страната.

Температурите в северните и източни части на Щатите през изминалите дни достигнаха опасно ниски стойности. На много места бяха отчетени отрицателни рекорди, а в Ню Хампшър термометрите показаха дори минус 67 градуса по Целзий.

Природозащитници заснеха необичайния феномен в Северна Каролина, където много алигатори замръзнаха на място под леда в местните водоеми. Еколозите посочват, че не са виждали подобно нещо. Те обясняват, че алигаторите са живи и дишат под леда, но ако ледените условия се запазят, то те ще умрат. Метаболизмът на влечугите се забавя рязко в тези условия и те търсят начин да оцелеят. Алигаторите дишат през ноздрите си, подавайки се над водата.

Когато стане по-студено, те се потапят и търсят кални дупки под повърхността за допълнителна топлина. Въпреки това обаче те не могат да оцелеят по този начин за дълъг период от време. Ако ледените условия се запазят повече от седмица, влечугите ще умрат.