Изкуство и Общество

Турската армия може да влезе в Сирия всеки момент

Турският президент Реджеп Ердоган заяви, че турската армия може да започне военна операция в Сирия всеки един момент, съобщи „Хюриет дейли нюз“.

Държавният глава направи това изказване днес в столицата Анкара. Водената от САЩ международна коалиция изрази желание да създаде гранични патрули в Сирия, в които да има бойци на Отряда за народна самоотбрана (YPG), на който Анкара гледа като въоръжено крило на Кюрдската работническа партия.

Турските въоръжени сили виждат в лицето на кюрдските бойци заплаха за националната си сигурност. „Завършихме нашата подготовка. Операцията може да започне всеки момент“, заяви турският президент Реджеп Ердоган в столицата. Ердоган описа бойците, подкрепяни от САЩ, като „армия на терора“ и посочи, че турските танкове могат да тръгнат към град Африн, намиращ се в северната част на Сирия, близо до границата с Турция.

Турският държавен глава посочи, че след военните операции в Африн и Манбидж турската армия може да се насочи към други региони. Той остро разкритикува намерението на американците за създаването на отряд от 30 000 души, предимно с бойци на сирийските крила на ПКК, който ще действа до турската граница.

„Америка призна за създаването на терористична армия на нашите граници. Наш дълг е да потушим това още преди създаването й. Вярвайте в Турция, ако сме вашите стратегически съюзници. Ако ви трябват войници в Ракка или Манбидж, ние можем да изпратим една или …