Изкуство и Общество

САЩ въоръжават тайно кюрдите в Сирия

Кюрдите в Сирия са получили от Съединените американски щати преносими зенитно-ракетни комплекси в рамките на тайно споразумение. Това написа агенция „Ал Масдар“, позовавайки се на свой източник.

По думите му американските въоръжени сили са въоръжили кюрдите в Африн с ПЗРК през миналата седмица. Сделката е между американците и кюрдските бойци и не е свързана с международната коалиция, водена от Вашингтон.

Напрежението в северната част на Сирия се увеличи значително през последните дни, след като американците изразиха желание да сформират гранично формирование от 30 000 души, съставено предимно от бойци на Отряда за народна самоотбрана (YPG).

Турският президент Реджеп Ердоган заплаши да унищожи силите, подкрепяни от САЩ, ако застрашат националната сигурност на страната му. Турската армия вече е в готовност да влезе на сирийска земя и да предприеме офанзива срещу сирийските кюрди.

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу заяви, че решението на САЩ да подкрепят създаване на армия с бойци на YPG ще има тежки последици за целия регион и ще предизвика хаос. Отношенията между Анкара и Вашингтон остават обтегнати.