Изкуство и Общество

В Северна Корея има положителни промени

Китайският лидер Си Дизпин проведе телефонен разговор с президента на САЩ Доналд Тръмп, съобщи South China Morning Post.

Разговорът дойде в момент, в който в САЩ се говори за налагането на санкции срещу китайската икономика.

„САЩ и Китай трябва да запазят обмена си на всички нива. Те трябва да използват пълноценно всичко отношения на високо ниво“, е заявил Дзинпин.

Той е подчертал, че политическите отношения между двете страни са отбелязали напредък през 2017 г. и сътрудничеството трябва да продължи по различни теми. В това число се включва и ситуацията в Корейския полуостров.

Дзинпин е подчертал, че „в ситуацията на Корейския полуостров се виждат положителни промени“. Според него всички замесени страни трябва да обединят усилия, за да запазят напредъка и да продължат мирните преговори.

През миналата седмица между Северна Корея и Южна Корея се проведе среща на високо ниво, в която властите в Пхенян се съгласиха да изпратят свои спортисти на Зимните олимпийски игри.

От там вече се наблюдава смекчаване на тона спрямо Южна Корея. В САЩ все още има скептицизъм спрямо севернокорейският лидер Ким Чен-ун. Тръмп обаче подкрепи преговорите.