Изкуство и Общество

А сега накъде, Каталуния? (СНИМКИ)

Каталунският парламент, в който мнозинство имат партиите, които са за независимост на автономната област, се събра на първото си заседание след изборите на 21 декември, предаде Reuters.

Сесията се провежда два месеца след безпрецедентната политическа криза в Каталуния, породена от опита за отцепване на областта.

Заседанието започна в 11 ч. местно време. Пред сградата на парламента се бяха събрали стотици привърженици на независимостта на областта, които могат да гледат заседанието на огромен екран.
На изборите на 21 декември партиите, поддържащи независимостта на Каталуния, спечелиха 47,5 процента от гласовете и имат 70 депутати в 135-местния парламент. Това абсолютно мнозинство им позволява по принцип да предложат кандидат за регионален лидер.

Вчера двете основни партии – „Заедно за Каталуния“ и „Републиканска левица на Каталуния“, обявиха официално, че са постигнали споразумение за издигане на Карлес Пучдемон за регионален лидер. Двете партии имат съответно 34 и 32 депутати в парламента.

Пучдемон е лидер на първата. Предстои подкрепата си за него да обявят и четирима депутати от крайната десница на Каталуния, партията „Кандидатура за народно единство“, която също е за независимост.

Мнозинството от 70 депутати обаче е само теоретично. Осем от депутатите поддръжници на независимостта са в ареста или избягаха в чужбина и не могат да участват в гласуването в пленарнат…