Изкуство и Общество

Китайският експеримент: тотален контрол над хората

Добър човек ли си? Китай ще помага на гражданите си, които не могат да отговорят утвърдително на този въпрос. Правителството там планира да въведе обхватна система за социален скоринг, която да съдържа не само оценка на финансовия бонитет, но и на социалното поведение.

Онези, които например не посещават редовно възрастните си родители, ще получават черни точки. Също както и хората, които пресичат улиците на червено или изхвърлят битовите си отпадъци на непозволени места. Централнокитайският град Джънджоу пък още отсега е предприел нещо срещу онези китайци, които не спазват съдебни разпоредби: при всяко вдигане на телефонната слушалка специално съобщение им напомня за техните пропуски.

Проектът на бъдещето

Това са само някои от над 40-те различни експеримента, провеждани в момента на общинско равнище, с които правителството иска да установи как най-добре да реализира предвидената система за социален скоринг. Впрочем, всички, които пътуват по автомагистралите на Китай, отдавна вече не се учудват, че камерите за видеонаблюдение са навсякъде.

За целите на държавната система за социален скоринг ще се използват както наличните данни от службите за гражданско състояние или училищните власти, така и различни видове оценки от всевъзможни компютърни приложения. Роля ще играе и поведението на юзърите в интернет. Системата ще включва освен това автоматично генерирани данни от камерите за видеонаблюдение на обществени места, които имат и функции …