България Север

Ученици от Езиковата гимназия в Плевен получиха сертификати от Европейския парламент

На официална церемония в общината 24 ученици от Профилираната гимназия с преподаване на чужди езици /ПГПЧЕ/ в Плевен получиха сертификати на Европейския парламент по програма „Евроскола”. Документите с личния подпис на председателя на Европарламента Антонио Таяни бяха връчени от зам.-кмета Милен Яков.

 

Преди Коледа момчетата и момичетата от 10-и и 11-и клас участваха в симулация на заседание на Европейския парламент. Участието е спечелено след отличното представяне на средношколците в регионалното състезание на „Евроскола” в Монтана през октомври миналата година. Надпреварата е организирана от Бюрото на Европейския парламент в София. Това е третото представяне на нашите ученици като евродепутати за един ден, каза директорът на ПГПЧЕ Юрий Тодоров.

При сегашното си посещение в Страсбург плевенските младежи заседаваха в рамките на Младежкия европейски парламент в работни групи и дискутираха с близо 500 представители на училища от 22 държави европриоритетите по теми като „Околна среда и възобновяеми енергийни източници“, „Сигурност и права на човека“, „Европейска политика за развитие“, „Бъдещето на Европа“, „Миграция и интеграция“ и „Младежка заетост“. По време на заседанието Росица Методиева (XI „б“ клас на плевенската Езикова) беше избрана за председател на комисията „Сигурност и права на човека“. Плевенските ученици бяха водени от Грета Димова – зам.-директор и преподавател по английски език, и Силвия Стоянова – старши учител по география и икономика.

По време на церемонията в заседателната зала на община Плевен учениците представиха кратък филм за своето посещение в Страсбург.

Натиснете тук за да видите презентацията.

Материалът Ученици от Езиковата гимназия в Плевен получиха сертификати от Европейския парламент е публикуван за пръв път на Новини от Плевен – „BG Север“.