Изкуство и Общество

Звучен шамар за Тръмп у дома

Спирането на работата на някои правителствени учреждения в САЩ поради бюджетната криза промени плановете на президента Доналд Тръмп за отбелязване на една година от встъпването си в длъжност.

Той се надяваше да прекара този уикенд, празнувайки с приятели в имението си във Флорида, а вместо това се сблъска с проблема с временната парализа на федералното правителство, отбелязва CNN.

Тръмп промени плановете си и вчера не замина за резиденцията си „Мар а лаго“, където днес се очакваше да има официална вечеря за набиране на средства за преизбирането му.

Президентът е прекарал вчера по-голямата част на деня в Овалния кабинет, опитвайки се да постигне споразумение с водача на демократичното малцинство в Сената Чък Шумър за удължаване на финансирането на правителството. Когато стана ясно, че шансовете не са големи, Тръмп се е оттеглил в апартаментите си в Белия дом, откъдето по телевизията е наблюдавал драматичните дискусии и гласуването в Сената, каза информиран източник.

Тръмп е разговарял по телефона на приятели и е казал, че демократите ще са виновни за случващото се – спирането на работата на някои учреждения.

Късно снощи при последно гласуване в Сената за удължаване с един месец на финансирането на правителството републиканците не успяха да съберат необходимите за това 60 гласа. Демократите отказаха да подкрепят мярката без отстъпки от републиканците и президента по въпроса за имиграционната политика. В ц…