Изкуство и Общество

50 000 срещу „Македония“ в центъра на Скопие (СНИМКИ)

Около 50 000 демонстранти участват в митинг в Солун срещу името на Македония, съобщи Euronews, позовавайки се на информация на гръцката полиция.

Те се противопоставят на използването на думата „Македония“ в каквото и да е решение в спора за името на северната съседка на Гърция, отбелязва в. „Катимерини“.

Това е първият голям протест в Гърция откакто двете страни се съгласиха този месец да подновят усилията за решаване на 25-годишния спор, отбелязва изданието.

С гръцки знамена и знамена със звездата от Вергина, с плакати „Македония е била и ще бъде гръцка“, „Долу ръцете от Македония“, „Името е нашата душа“ десетки хиляди гърци се събраха на протест в защита на името Македония, съобщава агенция МИА.

Митингът започна малко преди 14 часа местно време, а мотото „Македония е гръцка“ е в центъра на всички речи на ораторите.

Митингът бе подкрепен и от няколко митрополити от Северна Гърция, а реч пред събралите се произнесе солунският митрополит Антим.

Почти едновременно с големия митинг срещу името на Македония левичарски и анархистки групи организираха контрапротест, на който обаче присъстваха много малко хора. Те заявиха, че са против всякакъв национализъм, и отправиха призив „Нито капка кръв и междудържавни конфликти за имена“.

Гръцките медии съобщиха, че протестите са били предшествани от малък инцидент, при който анархисти са з…