България Север

Годишнината на НМО ще бъде под патронажа на Министерството

снимка: НМО – Габрово

Министър Красимир Вълчев прие предложението на Националния музей на образованието в Габрово всички инициативи, по повод 45 години от създаването на НМО – наследник и продължител на първия Държавен училищен музей от 1905 година, да преминат под патронажа на Министерството на образованието и науката.

Това стана ясно на работна среща с директора на музея Мая Карагьозова и началника на Регионалното управление на образованието – Габрово Георги Маринов. Г-жа Карагьозова уведоми министъра, че музейните събития, свързани с годишнината, ще носят логото за визуална идентичност на Европейската година на културното наследство.

Срещата се проведе в НМО – Габрово, в рамките на двудневното посещение на министъра в Габровска област. Гостът потвърди присъствието си на 18 май, когато ще бъде кулминацията на музейните инициативи, под знака на годишнината.

снимка: НМО – Габрово

Новината за патронажа и гостуването на министъра на образованието на 18 май беше съобщена лично от г-н Вълчев на кмета на Община Габрово Таня Христова в присъствието на г-жа Карагьозова. Това стана след работна среща с директори на детски градини и училища от Габровска област в ритуалната зала на Община Габрово, на която беше поканено и ръководството на музея.

По време на визитата в НМО г-н Вълчев и г-жа Карагьозова обсъдиха работния проект за основен ремонт, реставрация и модернизация на старата сграда на Национална Априловска гимназия – Габрово и Национален Музей на образованието – Габрово, както и нуждаещите се от спешен ремонт сутеренни помещения в музея.

снимка: НМО – Габрово

Преди деловата част гостът се запозна с постоянната експозиция и остана впечатлен от музейния разказ за историята на българското образование и показаните културни ценности. С особен интерес той разгледа експонатите, свързани с училището през Възраждането – дивит, пинакида, табла за писане, калем, псалтир, часослов.

Впечатли го красивото оформление на монографията на Калайдович „Иоанн екзарх Болгарский“ (1824), възрожденската училищна книжнина, първите български географски карти, използвани в училище.

снимка: НМО – Габрово

Г-н Вълчев се задържа и пред витрините с документи – закони, наредби, правилници, носещи подписа на неговите предшественици назад във времето – Иван Гюзелев, Константин Иречек, Райчо Каролев, Константин Величков, Иван Шишманов…

Директорът на Музея запозна министъра с инициативите, които ще преминат под знака на годишнината – национална дарителска кампания, издаване на хроника за началото на музейно-училищната традиция през 1905 г. и нейното възстановяване през 1973 г. със създаването на Националния музей на образованието, нова външна експозиция „Алея на знанието“, конференция с международно участие „Музеите и училищната история“, два тематични цикъла събития през май и ноември, както и с първите стъпки на Център „Музейно училище“ – партньорска инициатива на музея с РУО – Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730