Изкуство и Общество

Австрийската политзвезда създава главоболия на Меркел

Новият австрийски канцлер Себастиан Курц би желал винаги да е с няколко крачки пред останалите. Фактът, че едва 31-годишен, той пое властта в Австрия, сякаш потвърждава това. Но първото му официално посещение в Берлин – при канцлерката Меркел – показа, че той понякога просто прехвърля мярката.

Това се отнася не само до безсрамно високото самочувствие, което новата политическа звезда демонстрира в Берлин. Себастиан Курц има популистки инстинкт и е готов да сключва партньорства, пред които други се стъписват. Неговата коалиция с дяснопопулистката „Партия на свободата“, която е близък съюзник на френския „Национален фронт“, навярно предизвиква истинска погнуса у Ангела Меркел. За нея сътрудничеството с „Алтернатива за Германия“ е абсолютно немислимо.

Това злорадство ли беше?

От повече от 100 дни насам Меркел се опитва да състави правителство – първоначално с либералите и Зелените, а сега – със социалдемократите. И тъкмо в тази сложна ситуация тя е принудена да слуша самохвалствата на Курц за това, че разполагал със „стабилно правителство“. В изразеното от него пожелание и Германия „скоро“ да има такова стабилно правителство се прокраднаха злоради нотки.

Двете страни подчертават колко много общите неща има между тях. Има обаче и значителни различия. Меркел желае повече европейска интеграция и е готова да отпусне за целта и повече пари. Курц – обратно – е за това повече…