Изкуство и Общество

Вашингтон събира коалиция срещу Техеран

Администрацията на американския президент Доналд Тръмп продължи да убеждава съюзниците на Белия дом в Европа за необходимостта от добавяне на нови изисквания в иранското ядрено споразумение, предаде France 24.

Държавният секретар Рекс Тилърсън разговаря с френския външен министър Жан-Ив Льо Дриан по въпроса. Вчера той се опита да убеди по същия този въпрос и британския външен министър Борис Джонсън на среща с него в Лондон.

Преди срещата Льо Дриан припомни, че Международната агенция за атомна енергия е казала, че Иран спазва условията на споразумението. Той допълни, че страните по договора нямат никакво основание да не вярват в това и ето защо те трябва да застанат зад думата, която са дали, когато са подписали договора.

„Защото, когато един договор е подписан, всяка страна, който го е подписала, трябва да го спазва. Тилърсън трябва да разбере това“, каза първият дипломат на Париж.

След тази среща Тилърсън ще участва в Париж заедно с представители на тридесетина страни в поставянето на начало на инициатива за преследване на виновните за атаките с химически оръжия в Сирия.