Бизнес и Политика

Тръмп удари бизнеса на Китай и Южна Корея

Американският президент Доналд Тръмп разпореди внезапно увеличаване на вносните мита за някои технологични продукти. По този начин удари бизнеса на Южна Корея и Китай. С до 50% се увеличават митата за големите перални машини в продължение на три години и до 30% за слънчевите панели в продължение на четири години с цел защита на американските производители.

Южна Корея, която подписа споразумение за свободна търговия с бившия президент Джордж Буш, веднага заяви, че ще подаде петиция срещу САЩ в Световната търговска организация. Министърът на търговията на страната Ким Хюн Чонг заяви, че тарифите са „прекомерни“ и могат да представляват „нарушение на разпоредбите на СТО“. От най-голямата южнокорейска фирма Samsung казаха, че тарифите са „такса за всеки клиент, който иска да купи перална машина“.

Министерството на търговията на Пекин пък предупреди, че „заедно с други членове на СТО, Китай ще защити решително своите законни интереси „, макар че не посочи конкретно противодействие. Американските ходове „не само предизвикаха загрижеността на много търговски партньори, но на тях силно се противопоставиха и много местни правителства и предприятия надолу по веригата в САЩ“, гласи изявление на директора на бюрото за търговска защита и разследване.

Китай е най-големият търговски партньор на САЩ, но Тръмп често атакува това, което той нарича несправедливи практики от китайците, обвинявайки Пекин,…