Изкуство и Общество

Еквадор: Животът на Асандж е в опасност

Еквадор ще продължи да защитава основателя на организацията „Уикилийкс“ Джулиан Асандж, докато животът му е в опасност, заяви на пресконференция еквадорският президент Ленин Морено, цитиран от ТАСС.

В Еквадор няма смъртно наказание. Ние ще се погрижим за Асандж и ще защитим живота му, каза Морено и увери, че страната му ще продължи да помага на австралийския програмист, който от юни 2012 г. се намира в еквадорското посолство в Лондон.

Президентът образно определи ситуацията с Асандж като „камъче в обувката“ за Еквадор и подчерта, че проблемът е наследен от предишното правителство.

Посредничеството е най-добрият начин за решаване на въпроса, каза Морено.

Четиридесет и шест годишният Асандж живее в еквадорското посолство, след като Еквадор му даде политическо убежище, за да избегне екстрадиране в Швеция, където срещу него се водеше следствие за сексуални посегателства.

През май миналата година Швеция прекрати следствието и оттегли заповедта за арест, но Асандж все още се опасява от арест и екстрадиция в САЩ заради публикуваните от „Уикилийкс“ секретни документи за войните в Ирак и Афганистан.

Наскоро Еквадор даде гражданство на Асандж в опит за излизане от безизходицата. Еквадор поиска от Великобритания да признае на Асандж статут на еквадорски дипломат, за да може той да напусне безопасно посолството, но искането беше отхвърлено.