Изкуство и Общество

Дъщерята на Путин се развежда

Екатерина Тихонова, дъщеря на руския президент Владимир Путин, се е разделила със съпруга си, предаде „Блумбърг“, позовавайки се на свои източници, пожелали анонимност. Дъщерята на държавния глава се развежда с бизнесмена Кирил Шамалов, който беше икономически съветник в руското правителство. Изданието посочва, че Путин е помагал през годините на Шамалов за икономическия му възход.

Шамалов се е върнал на работа като директор на крупния петролен холдинг „Сибур“. „Блумбърг“ посочва, че отношенията между бизнесмена и дъщерята на президента са нагледен пример за тайните начини, по които руският лидер свързва семейство и бизнес в едно.

Възходът на руснака започва през 2012 година, когато е вицепрезидент на „Сибур“. Вече бившата половинка на Екатерина Тихонова придоби дял от още 17% в голямата компания. Тогава, през 2014 година, той получи заем от „Газпромбанк“ в размер на $2.2 милиарда. Бизнесменът беше на 32 години по това време.

През годините все повече се говореше за връзките на Шамалов с руския политически елит и облагите от тези отношения. „Сибур“ обяви, че бизнесменът се е издигнал в йерархията благодарение на представянето си, а не на връзките с Путин. Руският президент обаче е критикуван, че е обкръжен от кръг олигарси, с които съвместно управляват страната.