Изкуство и Общество

Кисинджър: Световният ред ерозира

САЩ се сблъскват с „потенциални и катастрофални конфликти”, а световният ред ерозира. Това е мнението на бившия държавен секретар на Щатите от 70-те години на миналия век Хенри Кисинджър.

„Международната ситуация, с която САЩ се сблъскват е без прецедент. Това е повече от случайни и индивидуални кризи на различни места по света. Това е системен провал на световния ред”, казва Кисинджър.

САЩ се сблъскват с краткосрочната заплаха от страна на оръжейните програми на Северна Корея и със средносрочните от разширяващите се конфликти в Близкия изток и засилващото се предизвикване на настоящия световен ред. САЩ вече изостават по отношение на развитието на „оръжията на бъдещето“ като изкуствения интелект например. „Надвисващото разпадане на световния ред се засилва през последните две десетилетия. Традиционните белези на противопоставянето на великите сили се завръща. Това, което усложнява тази динамика, е скоростта на технологическото развитие, чийто необикновен прогрес заплашва да задмине нашето стратегическо и морално въображение. Това създава нов потенциал за действително катастрофални сблъсъци между нациите“, допълва Кисинджър, цитиран от аг. „Фокус”.