Изкуство и Общество

28 януари 1986 г. Чалънджър (ВИДЕО)

На 28 януари 1986 година се случва може би най-кошмарната катастрофа в цялата история на НАСА. При всички останали трагедии – на „Аполо 1“, на „Союз 1“, „Союз 11“, „Колумбия“ и „СпейсШипТу“, не е имало милиони зрители, които да наблюдават трагедията в реално време, припомня сайтът Космос.

Като цяло широката общественост е апатична към космонавтиката, освен ако не се случва нещо изключително, и в повечето случаи хората не следят със затаен дъх развоя на космическите полети в реално време.

Но при „Чалънджър“ е различно.

През август 1984 година президентът на САЩ Роналд Рейгън обявява програмата на НАСА „Учител в космоса“. Замисълът на програмата е много добър – в рамките на полетите на космическите совалки ще летят понякога учители – обикновени граждани, които по-късно ще се върнат в класните си стаи и ще разказват за приключението си пред децата, вдъхновявайки ги в бъдеще да се занимават с наука и технологии. Учителката Криста Маколиф е избрана за първия гражданин на САЩ, който трябва да полети в космоса, без да е свързан официално с пилотируемата програма на НАСА.

Именно поради тази причина хорското внимание е приковано към стартовата площадка в този съдбоносен ден. Криста Маколиф е възприета от обществото не просто като първия гражданин-астронавт, а като представител на всеки, който мечтае някой ден да полети в космоса, без да е задължително обвързан с държавна ко…