Изкуство и Общество

Може да се създаде Велика България

При провал на преговорите за името на Македония, има вариант да видим създаването на Велика Албания и Велика България. Това пише в свой анализ гръцкото издание Катимерини.

От там отбелязват, че ако не се стигне до споразумение между Гърция и Македония, страната най-вероятно ще си остане с името Бивша югославска република Македония или БЮРМ.

Евентуално Гърция ще наложи вето за влизането на страната в НАТО. Американците и европейците обаче най-вероятно ще намерят начин за преодоляване на ветото и ще вкарат Македония в Алианса.

В такъв случай страната може да заведе дело срещу Гърция в Международния съд в Хага. Гърция вече беше осъдена там през 2008 г. На нея обаче не й бяха наложени санкции, заради присъдата.

При другия вариант провал на преговорите води до протести в страната. Стига се до падане на правителството на Зоран Заев и етнически сблъсъци. В резултат на това следва разцепление между албанци и македонци. Така албанските части се присъединяват към Албания, а македонските към България. По този начин ще се стигне до създаването на Велика Албания и Велика България.

Този сценарий ще доведе до цялостна измяна на границите на Балканите.