Изкуство и Общество

Русия призна еднополов брак… по погрешка

Двама мъже успяха да регистрират официално своя брак в Русия – първият в историята на страната. Оказа се обаче, че става въпрос за бюрократична грешка, а не легализиране на гей браковете.

Русия не е признала еднополовите бракове, а освен това според местните закони е забранено разпространяването на гей „пропаганда“ сред непълнолетните, припомни „Асошиейтед прес“. Поради тази причина случаят е толкова необичаен.

Павел Стоцко и Евгений Войчекховски посочиха, че руските служби официално са признали съюза им. Двамата се омъжили в Дания и след това представили паспортите си на регистрационната служба в Русия. Служител обаче не обърнал внимание, че става въпрос за брак между двама мъже, и поставил печат върху документите.

Руското вътрешно министерство посочи, че паспортите на двамата ще бъдат отнети, а чиновникът, допуснал грешката – уволнен. Руската ЛГБТ общност разкри, че мъжете са напуснали страната, защото се страхуват за сигурността си. През годините Русия често беше обвинявана за брутално отношение към хората с различна сексуална ориентация.