България Север

Управляващите отхвърлиха „културния чек“ на левицата

© Copyright 2018 — Gabrovo News. All Rights Reserved

Предложението на БСП – Габрово, наречено „културен чек“, даващо възможност младите хора в Габрово в рамките на година напълно безплатно да посетят избрани от тях общински културни събития, не беше подкрепено от общинските съветници на ГЕРБ в местния парламент.

Това информира на пресконференция общинският съветник и областен председател на левицата Николай Григоров, коментирал пред медиите приетия по време на последното заседание на Общинския съвет Бюджет 2018 на Габрово.

По думите му предложението на левицата за „културен чек“ е било добре прието и получило пълна подкрепа в залата на местния парламент, но при изразяването на вота е било отхвърлено.

„Културният чек е предназначен за всички деца, родени в Габрово през 2000 г. и предвижда те да получат ваучер, на стойност 50 лв., с който да могат да посещават културни институции, развиващи дейност на територията на община Габрово, за да може поне няколко пъти в годината да посетят събития“, обясни идеята Григоров.

Целта на „културния чек“ е всички 18-годишни да получат достъп до културните институции и да се възпитава у тях вкус към такива ценности. Според Николай Григоров Габрово е изпуснало шанса да бъде първата Община в България, в която такъв чек действа. Средствата от Бюджета на Габрово за реализиране на предложението на левицата възлизат на 27 400 лв.

„Предложението ни получи пълна подкрепа в зала. Всички приветстваха инициативата. Започнаха да се дават идеи как и по какъв начин да се осъществи на практика, но накрая мнозинството я отхвърли. Нямам обяснение какъв е този инат, продължаващ да обладава управляващите, всичко предложено от опозицията да бъде отхвърлено, само защото сме го предложили ние“, коментира Николай Григоров.

Според него предложението било отхвърлено с аргумента, че не било внесено по надлежния ред, в комисии и било недогледано. Той определи действията на управляващите в Габрово като „заяждане на дребно“, в ущърб на младите хора.

„Изпускаме шанс да приложим нещо, което нито струва много пари, нито ще ощети или наруши Програма Култура. Ние категорично ще продължим да настояваме за случването на „културния чек“, защото смятаме, че това е една хубава инициатива, която си заслужава каузата“, сподели още Григоров.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730