Бизнес и Политика

Трансадриатическият газопровод покрива 40% от нуждите на България

Трансадриатическият газопровод (TAP), който предвижда транспортиране на азербайджански газ до Европа, ще посрещне до 40% от нуждите на България за природен газ. Това заяви търговският директор на TAP Улрике Андрес на конференция за газа в Европа във Виена, информира Trend.

„TAP и Южният газов коридор са ключова стъпка към енергийна сигурност, диверсификация и декарбонизация“, каза тя и добави, че 10 милиарда кубически метра газ ще бъдат транспортирани през TAP, като ще посрещнат 40% от нуждите на България, 1/3 от нуждите на Гърция и около 12% от тези на Италия.

Според Андрес газопроводът е възможност за по-чист енергиен източник, особено за Югоизточна Европа, която предимно разчита на въглища.

TAP ще допринесе за намаляване на въглеродните емисии и постигане на екологичните цели, поясни представителят.

Газопроводът е част от Южния газов коридор, който е един от основните енергийни приоритети на ЕС.

Газът ще е от находището Шах Дениз 2.

Тръбата ще се свърже с Трансанадолския газопровод на турско-гръцката граница, преминавайки през Гърция, Албания и Адриатическо море, достигайки до Южна Италия.

Акционери в проекта са: BP (20%), State Oil Company of Azerbaijan (20%), Snam (20%), Fluxys (19%), Enagas (16%) и Axpo (5%).

Тръбата ще бъде с дължина 878 километра ( Гърция – 550 километра, Албания – 215 километра, Адриатическо море – 105 километра и Италия – 8 километра).

Най-високата…