Интериор

Официално: U2 не са крадци на музика (ВИДЕО)

Федералният съд в щата Ню Йорк отклони иска, подаден от британския композитор и китарист Пол Роуз, предявен към ирландската група U2 за плагиатство, съобщи Reuters.

Обвинение срещу ирландците Роуз направи през месец февруари миналата година. Той имаше претенции, че бандата на Боно е използвала негово соло на китара в хита на U2 „The Fly“. Ищецът твърдеше, че ирландците са изплагиатствали пасажа от неговата инструментална композиция „Nae Slappin“. Двете версии прекалено много си приличали по думите на Роуз.

Музикантите от ирландската банда твърдяха от своя страна , че не съществува никакво сходство между двете композиции. И това било видно за всеки специалист.

Адвокатите на групата изтъкнаха и факта, че искът за плагиатство на Роуз е бил подаден едва 25 години след излизането на албума „Achtung Baby“ , в който е включен хитът „The Fly“.

Британският ищец обясни това закъснение с факта, че по онова време той бил в началото на своята музикална кариера и се е притеснявал съдебният му иск да не я разруши. Роуз настояваше да му бъдат изплатени компенсации в размер на 5 милиона долара.