България Север

140 години противопожарно дело отбелязаха в Плевен

С тържествен водосвет пред сградата на Регионалната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” на улица „Св. Св. Кирил и Методий” 31 започна празничната програма за отбелязване на 140-годишнината от създаването на противопожарна служба в Плевен. Официални гости на тържеството бяха директорът на националната пожарна гл. комисар Николай Николов, областният управител на Плевен Мирослав Петров, кметът Георг Спартански и председателят на Общинския съвет Мартин Митев.

„Плевен се освобождава на 10 декември и само броени седмици след това – на 1 февруари, градската управа решава да създаде противопожарната служба за защита на населението, за здравето, живота и имуществото на хората. Това подчертава изключителната важност на тази институция – от самото създаване на новата българска държава във време, когато ние още нямаме конституция и закони, нашите предци са узрели за необходимостта от това решение – да създадат предпоставки за един по-сигурен, по-спокоен живот на освободения Плевен”, заяви в приветственото си слово кметът Георг Спартански. Той подчерта, че за служителите на дирекцията няма почивен ден и чиновническо работно време и 24 часа са на своя пост. Затова те заслужават нашето признание, огромно уважение и благодарност.

Историята на пожарната команда в Плевен започва преди 140 години

Приветствие за юбилея поднесе и директорът на Главна дирекция ПБЗН гл. комисар Николай Николов.
„Като казвам пожарникари-спасители, се обръщам с една огромна молба. Колеги, грижете се за вашата увереност. Грижете се за вашата по-добра подготовка. Създавайте по-добра организация, така че в момента, в който се наложи, да бъдете наистина полезни на гражданите на Плевен.
Уважаеми граждани, позволявам си от името на нас – пожарникарите, да ви уверим, че винаги можете да разчитате на нас. Ние искаме от вас само едно признание, което нашите пожарникари заслужават.”

На официалната церемония в концертната зала на НУИ „Панайот Пипков” гл. комисар Николов връчи награди на заслужили и отличили се бивши служители на противопожарната служба в Плевен. Във фоайето на залата беше открита изложба на исторически снимки, документи и противопожарно оборудване.

Натиснете тук за да видите презентацията.

Материалът 140 години противопожарно дело отбелязаха в Плевен е публикуван за пръв път на Новини от Плевен – „BG Север“.