Бизнес и Политика

За първи път от 6 месеца икономически растеж от инвестиции

За първи път през последните две отчетени тримесечия от НСИ става ясно, че генератор на икономически растеж са инвестициите, а не само потреблението и износът, които растат с 4,3% в реално изражение. А според някои прогнозни данни през 2018 г. ще е налице растеж от 4,4 %. Това заяви заместник-министърът на икономиката Лъчезар Борисов, който откри конференция на тема „Индустриално строителство и инвестиции 2018“.

По думите му реален принос за ръста на икономиката ще има сектора на строителството, където се наблюдава тенденция на нарастване на брутната добавена стойност, като ръстовете за първо, второ и трето тримесечие на 2017 г. са съответно 1.5% и 4.2% и 5.2%.

Зам.-министър Лъчезар Борисов онагледи стимулите за насърчаване на инвестициите в работата на Министерството на икономиката. От една страна, той посочи мерките, които се прилагат посредством Закона за насърчаване на инвестициите (ЗНИ), като подчерта, че само от началото на 2018 г. са издадени 10 сертификата по ЗНИ с общ размер на предвидените инвестиции от 588.596 млн. лв. и планирани 877 нови работни места. Четири от проектите ще се изпълняват в преработващата промишленост, един е в автомобилостроенето.

От друга страна, като стимул за привличане на инвестициите сферата на индустрията, той подчерта, че е създадена междуведомствена работна група по проблемна област „Присъединяване към мрежите на техническата инфраструктура (електричество, газ и вода) в т.ч. срокове, бро…