Изкуство и Общество

Полша одобри спорен закон за Холокоста

Полският Сенат одобри спорен закон, свързан с геноцида над милиони по време на Втората световна война. Вече ще е незаконно поляците да бъдат обвинявани в съучастие в нацисткия Холокост, съобщи Би Би Си.

Законопроектът забранява описването на лагерите на смъртта в Полша по време на войната като „полски“. Предвиждат се и сериозни наказания – до три години затвор. Законът, одобрен от Сената, предизвика остра реакция в Израел.

Израелската дипломация обвини Варшава, че се опитва да промени историята. Полският президент Анджей Дуда трябва да одобри законопроекта, за да влезе в сила. В Сената законът мина с 57 гласа „за“, 23 „против“ и двама въздържали се.

В неделя израелският министър-председател Бенямин Нетаняху призова поляците да забранят закона. Американският Държавен департамент също се изказа против него, посочвайки, че при приемането му може да се наруши свободата на словото и да се създаде дипломатическо напрежение.

Втората световна война започва с нахлуването на Германия в Полша през 1939 година. Милиони полски граждани са убити по време на Холокоста, включително и три милиона полски евреи. Полша обаче отдавна е твърдо против използването на фрази като „полски лагери на смъртта“, с които се предполага, че полската държава по някакъв начин споделя отговорността за тях.