Изкуство и Общество

Американската армия: Няма да спрем полетите над Черно море

Съединените американски щати обявиха, че техните военновъздушни сили ще продължат да провеждат полети над Черно море, предаде руската агенция „Интерфакс”, позовавайки се на информация на Пентагона.

Според представителя на Комитета на началник-щабовете на военновъздушните сили на САЩ генерал-лейтенант Кенет Маккензи бойната авиация извършва полети в международно въздушно пространство, а небето над Черно море е именно такова. Маккензи подчерта, че американците имат пълно право да бъдат там и „полетите ще продължат“.

В понеделник руски боен изтребител Су-27 прихвана американски разузнавателен самолет, летящ над Черно море. От Кремъл предупредиха американците да спрат с разузнавателните полети близо до руската граница, докато от Вашингтон призоваха руската бойна авиация да спре с опасните маневри. Руският изтребител прелетя на едва няколко метра от американския самолет.

Руското министерство на отбраната обяви, че самолетите ще продължат да осигуряват надеждна защита на руските граници. Това не е първият подобен случай в небето над Черно море. Напрежението се увеличи още повече след анексирането на Крим и конфликта в Източна Украйна.