Изкуство и Общество

Катастрофа на самолет депресира китайската армия

Дванадесет души загинаха при катастрофа на китайски военен самолет, съобщи SCMP, позовавайки се на свои източници. Фаталният инцидент е станал в понеделник, но едва сега се съобщават подробности. Машината е паднала в южната провинция Гуейджоу. Всички военнослужещи на борда са загинали. Военновъздушните сили на азиатската страна потвърдиха, че самолет се е разбил по време на тренировъчен полет.

Военни източници разкриха, че катастрофата се е отразила негативно на морала на китайските военновъздушни сили. Не се разкриват повече подробности за инцидента, както и за самия самолет. Знае се единствено, че той е бил от нов тип.

На борда на самолета е имало мъже и жени. Машината не е била снабдена със системи за катапултиране. Нито един от военните не е успял да се спаси, защото самолетът е паднал много бързо. Моралът на армията е паднал, защото инцидентът се случва няколко седмици след разбиването на изтребител Шънян J-15.

Втори военен източник разкри, че двата скорошни инцидента са показали несъвършенството на китайската бойна авиация. Източникът каза, че има „фатална пропаст” между бойните учения за готовност на авиацията и несъвършените самолети. По думите му пилотите нямат възможност да провеждат много тренировъчни маневри и са принудени да се качват на военни самолети без нужната подготовка. Допълнителен минус е, че някои от самолетите не отговарят на необходимите стандарти.